For å sikre riktig bruk og langvarig installasjon på en underkonstruksjon av tre, må den oppfylle følgende krav:

  • Trekonstruksjoner og trelekter som er festet til EN mur- eller betongvegg skal konstrueres i samsvar med BS EN 1995-1-1 og bevares i samsvar med EN 335 og BS 8417.
  • Trekonstruksjonen må være tilstrekkelig understøttet for å forhindre deformering.
  • Når trerammer eller lekter behandles med trebeskyttelse, må det sikres at de er overflatebehandlet i god tid før fasadeplatene monteres.
  • Målene på lektene skal være minst 28 x 70 mm ved skjøtene og 28 x 45 mm ved mellomliggende støtter.
Ventilated sub-frame constructions with Rockpanel exterior cladding boards

For å sikre riktig bruk og langvarig installasjon på en underkonstruksjon av aluminium, må den oppfylle følgende krav:

  • Minimum tykkelse på aluminiumsprofilene er 1,5 mm.
  • Aluminiumslegeringen er AW-6060 i samsvar med BS EN 755-2:
    - Rm/Rp0.2-verdien er 170/140 for profil T6
    - Rm/Rp0.2-verdien er 195/150 for profil T66
Ventilated sub-frame constructions with Rockpanel exterior cladding boards

Konstruksjon med åpne skjøter

Med en åpen konstruksjon skal de horisontale skjøtene ha en skjøt på minst 5 mm. De vertikale skjøtene (minst 5 mm) lukkes automatisk av baksiden av den vertikale bærestrukturen. For å sikre trevirkets holdbarhet må de vertikale lektene være godt beskyttet mot regnvann. Dette kan gjøres med en UV- og værbestandig EPDM-skumtape som er 15 mm bredere enn rammeverket på begge sider. Det kan også gjøres med en Rockpanel list, som fungerer som en pakning for å beskytte lektene.

I en trekonstruksjon bør strukturen bak den vertikale lekten beskyttes med en pustende, vannavstøtende og UV-bestandig membran. Hulrommet mellom Rockpanel platene og membranen skal være minst 28 mm. Når den er festet med Rockpanel Tack-S på en Rockpanel list, skal hulrommet være minst 36 mm (28 mm tykkelse på lekten pluss 8 mm på Rockpanel list, i samsvar med ETA). I en brannsikker konstruksjon med A2, festet på en underramme av aluminium, skal hulrommet være minst 20 mm. Med aluminiumskonstruksjon og åpne skjøter anbefaler Rockpanel en hulromsdybde på 40–100 mm. Påføring av hulsromsisolasjon anbefales med åpne skjøter.

Ventilated constructions with open & closed joints with Rockpanel exterior cladding boards

Konstruksjon med lukkede skjøter

I en lukket konstruksjon er de horisontale skjøtene lukket med en profil, vanligvis en stol (profil A) eller neseprofil (profil B, delvis lukket). Det betyr at mesteparten av regnvannet dreneres fra utsiden av den utvendige kledningen. Denne konstruksjonen krever fortsatt en luftlomme på minst 28 mm for underkonstruksjon av tre, og minst 20 mm for underkonstruksjon av metall, og en kontinuerlig åpning på minst 5 mm øverst og nederst på konstruksjonen. De vertikale skjøtene lukkes automatisk av baksiden av den vertikale bærestrukturen. For å sikre trevirkets holdbarhet må de vertikale lektene være godt beskyttet mot regnvann. Dette kan gjøres med UV- og værbestandig EPDM-skumtape. Med en lukket skjøt trenger ikke tapen å stikke ut. Det kan også gjøres med en Rockpanel list.

Ventilated constructions with open & closed joints with Rockpanel exterior cladding boards
Rustenhove VZW with Rockpanel Colours in Ledegem, Belgium